Kis hazánkban több tízezres tábora van a futóknak. Van aki a városi utak aszfaltján, sportpályák vagy parkok rekortáncsíkjain, mások erdei vagy hegyi utakon róják a kilométereket. Minél több és keményebb az edzés, annál gyakoribbak az ehhez kapcsolódó panaszok, fájdalmak, sérülések is. Számukra készült a Globus Runner Pro sport-izomstimulátor. Cikkem arról szól, mire alkalmazható. 

Mi a Runner Pro?

A Runner Pro egy 4 csatornás elektroterápiás készülék, melyet kifejezetten futók számára állítottak össze. Olyan problémák elkerülésére, kezelésére alkalmazható, amelyek a futók felkészülését nehezítik, megkeserítik. Többek között ilyenek az ismétlődő sérülések, kínzó izom és ízületi fájdalmak, az izomregeneráció lassulása, az izommerevség növekedése, sérülés miatti erővesztés, stb.

Programokat négy fő cél köré csoportosították.

Megelőzés programok célja a futó sérüléseinek drasztikus csökkentése

 • a boka megerősítése és ezzel a rándulások és túlterheléses gyulladások megelőzése
 • a lábizmok erősítése az izomsérülések elkerülése érdekében
 • a térdkalács stabilizálása a túlterheléses sérülések megelőzése érdekében
 • a törzsizmok erősítése az edzés közbeni hátfájás ellen.

Az izomhatékonyság javító programok célja

 • az állóképességet biztosító rostok fejlesztése
 • az oxigénellátási kapacitás javítása kapillarizáció révén
 • a metabolitokkal szembeni ellenállóképesség javítása
 • az izomfáradás csökkentése és késleltetése
 • az izomregeneráció gyorsítása
 • a futósebesség javítása (kitartó erő)

A sérüléskezelő programok célja a traumák és ismétlődő problémák kezelése, mint például

 • izomkontraktúrák, izommerevség csökkentése
 • Achilles-ín gyulladás kezelése
 • hátfájás kezelése
 • rándulások, húzódások, izomsérülések kezelése
 • lábfájdalom és sípcsont fájdalom kezelése

A regenerációs programok célja pedig

 • az edzés és verseny utáni izomfáradtság oldása
 • a tejsav izomból kiürülésének felgyorsítása
 • az izommerevség oldása
 • az izomgörcsök megelőzése.

Komplett „szerszámosláda”

A Runner Pro egy nagytudású eszköz, mely többféle elektroterápiás kezelés típust biztosít. Ezek eleve más-más feladatokra alkalmazhatók, de a típusokon belül is sok-sok kezelőprogram van, ami miatt többszázféle (!) felhasználása lehetséges.

 • TENS: fájdalomcsillapító kezelés. Izom-, ín- és szalagsérülés, zúzódás, húzódás, rándulás, vérömleny által okozott fájdalmakat csillapítja gyorsan. Gyógyszermentes, így különösen fontos, hogy a dopping-probléma elkerülhető vele.
 • EMS: izomstimuláció, mely az izmok kezelésére való. Az impulzus beállításaitól függően eltérő a hatás, így lehet izom vérkeringés fokozó, kapillarizáció, bemelegítő, izommerevség oldó, izomerő visszanyerést segítő, állóképességi erő növelő, stb.
 • Iontoforézis: az elektromos áram segítségével az izom vagy az ízület mélyére lehet juttatni egy gyógyszert. Ez a szer erősebb helyi hatását biztosítja, mivel a szájon át bevett gyógyszer zöme elbomlik és kevés jut a sérülés helyére.
 • Mikroáram (MENS): erős fájdalomcsillapító hatású, de fő ereje gyulladásos folyamatok gyógyításában van. Kiváló a sérülések következményeinek gyors felszámolásában.

A Runner Pro-t úgy képzeld el, mint egy gyógyító „szerszámosládát”, tele van olyan programokkal, amelyek segítenek a meghibásodott, rosszul működő testet „kijavítani.  Az, hogy mikroáramú programokból 23 félét biztosít, olyan, mintha 23 méretű villáskulcsod lenne egy készletben. Ez elég nagy „választék” ahhoz, hogy mindenféle problémát elláthass.

Nem lehet a teljes testet egyidejűleg kezelni vele. A készülék nem helyettesíti, nem váltja ki az edzéseket – egyáltalán nem erre való! Egyszerre 1-2 nagyobb ízület vagy izomcsoport kezelésére alkalmas, azaz egy körülhatárolt probléma megoldására lehet koncentrálni.

Olyan fontos, mint a jó futócipő

A Runner Pro-t a sportolást segítő technikai eszközként fogd fel, ami épp olyan fontos, mint a futó számára a jó cipő. Képzeld el mire mennél mezítláb!?

Az izomstimulátor -bár kitartó használattal akár a futóteljesítményt is javíthatod vele- elsősorban az izmaid, ízületeid egészségének megtartásában, visszaállításában segít, hogy élethosszig élvezhesd a kedvenc sportod.

Vizsgáld meg, hogy milyen problémáid vannak. Ha az alábbiak valamelyikének érintettje vagy, akkor nagy hasznát fogod venni.

Jellegzetes sérülések

A futók -mindegy, hogy profik vagy amatőrök- számos panasszal találkoznak rendszeresen, melyeket az edzéseken és versenyeken egyaránt „megszerezhetnek”. Mivel mindenkinek más az izomzata, csontozata, stb., így a panaszok előfordulása, intenzitása egyéni eltérést mutathat. Nem sorolok fel minden lehetséges problémát, csak a leggyakoribbakat említem.

 • Achilles-ín és talpi-bőnye gyulladás, sarkantyú, piriformis-szindróma: ezeket többnyire a túlterhelés és edzést követően a regenerációs gyakorlatok és kezelések elhanyagolása okozza.
 • Térdfájdalmak többnyire az ízület túlterhelését jelzik. Gyakran a combizmok relatív (tehát a nagy terheléshez viszonyított) gyengesége okozza.
 • Hátfájdalmak meglepően gyakoriak a futók között. Sokan „csak” futnak, alig végeznek erősítő, tornatermi edzéseket. Pedig a futás során a farizmok és törzsizmok nagy erőkifejtésre kényszerülnek. Ezeknek kell stabilizálni, megfelelően megtámasztani a testet. Ha nem megfelelő erejűek, akkor minden lépés „zökkenő” energiája a gerincre, a csípő, a térdízületre és a bokára terhelődik. A gyenge törzsizomzat nemcsak hátfájást, hanem az alsú végtagi ízületek fájdalmát is okozhatja.
 • Izomsérülés és szalagsérülés többnyire a bemelegítés elmaradása vagy az izomfáradás miatt történnek. Egy hirtelen kátyú, egy megbillenés és az izomrostok vagy szalag túlnyúlik, részlegesen vagy teljesen elszakad.
 • A sérülést követő erőhanyatlás természetes folyamat. Ha az intenzív edzés egy sérülés miatt megszakad, akkor a szervezet a nem használt izomtömeget és izomerőt rövid idő alatt „leépíti”. Egy kisebb sérülés után hónapokig tart az erő és izomtömeg visszanyerése. Ha pedig ez elmarad, akkor nő a rásérülés veszélye.

A Runner Pro „bevetési területei”

A készüléket a megelőzésben és a már kialakult panasz kezelésében egyaránt bevetheted. Persze ha tudod, hogy a térded gyakran kínoz, akkor nem hagyod, hogy gyulladás alakuljon ki az edzéstől, hanem a combizmaid erősítésével stabilizálod az ízületet. Mert erősen tartó izmokkal nem alakul ki térdfájdalom.

Nézzünk néhány fontos kezelési lehetőséget. Megint csak ízelítő a sokféléből.

Bemelegítés

Különösen az amatőrök között gyakori, hogy munkából, családi vacsora mellől indulnak edzésre. Becsukják maguk mögött a kertkaput és érdemi bemelegítés nélkül máris versenytempóban nyargalnak, figyelve, hogy a szokásos x perc/km tempó meglegyen a nulladik pillanattól.

A bemelegítetlen izom azonban merev. „Nem érti, hogyan került hirtelen az íróasztal melletti nyugalomból egy ádáz verseny közepébe”. Az első kilométereken szó szerint az életéért küzd, hogy elinduljon a tempónak megfelelő vérkeringés, hogy „üzemi hőfokra” melegedjen, hogy oldódjon a merevsége.

Az inak vérkeringése még az izmokénál is rosszabb, azaz bemelegítésükre is több idő kellene. Mivel ezt nem tetted, így a szalagokon és különösen azokon a pontokon, ahol a csonthoz tapadnak apró beszakadások keletkeznek. Ez túlterheléses gyulladáshoz vezet, ami fájdalmas és megakadályozza a mozdulat helyes elvégzését, így az edzést is.

Az edzés előtti 10-20 perces izomstimuláció 3-8-szorosára növeli az izom és a hozzá tartozó inak vérátáramlását. Felmelegíti és rugalmasabbá teszi az izmot, szalagot, felkészítetted a nagy erőkifejtésre.

A megfelelő bemelegítéssel jelentősen csökkentheted az olyan sérülések esélyét, mint Achilles-ín, talpi bőnye gyulladás, piriformis-szindróma, sarkantyú, stb.

Izomregeneráció gyorsítás

30 éves kor felett a tested nem úgy regenerálódik, mint korábban. Ha rendszeresen edzel, akkor tudod, hogy egy-egy kiadósabb futás után másnap alig bírsz kimászni az ágyból. Itt is, meg ott is fáj, feszül, húzódik.

Azt nyilván tudod, hogy a mozgás során az izom maga állítja elő a működéshez szükséges energiát, azonban ennek során metabolitok keletkeznek. Idővel ezek felszaporodása okozza az izom kifáradását, elmerevedését, sőt fájdalmát. Minél tovább maradnak az izomban, annál inkább.

A metabolitok többsége a májban bomlik le, így minél hamarabb jut oda, annál hamarabb oldódik az izommerevség, fáradtság is.

A problémát az okozza, hogy a metabolitok a bőrerek kitágulását okozzák, ami edzés után lelassítja a vérkeringést és nem „hagyja”, hogy távozzanak.

Tanulmányok sora igazolja, hogy az izomstimuláció akár 300%-kal növeli a kezelt terület vérkeringését. Ezzel jelentősen meggyorsítja a salakanyagok kipumpálását, kimosását az izomból.

Ezért aztán minden más levezető módszernél hatékonyabban csökkenti a metabolitok mennyiségét és ezen keresztül az izomfáradtságot, izommerevséget. Akkor a legjobb, ha az edzés után 90 percen belül kezelsz.

A keringés gyorsulása nemcsak az elszállításban, hanem az izomraktárak feltöltésében is előnyt jelent. Az így kezelt izom a következő edzésre lényegesen frissebb, pihentebb, így hatékonyabb terhelést biztosít.

Az izomregenerációt javító kezeléssel csökkentetted az izommerevséget, feszülést, amivel mérsékelted a húzódás, rándulás, szakadás kockázatát a következő aktivitás során.

Ha még nem használtál stimulátort, akkor elsőként az izomregenerációs kezeléseket próbáld ki! Azonnal érezhető a hatása.

„Elmaradó” izom fejlesztése

Ha edzés végére megfájdul a hátad, térded, csípőd, akkor nagy a gyanúja, hogy a törzs, comb és farizmaid nem elég erősek.

Ezek az izmok stabilizálják ugyanis az általuk közrefogott izmot. Ha ezek abszolút vagy relatív mértékben gyengék, akkor a fájdalom megjelenik.

Az erősítésük súlyzós edzésekkel lehetséges. Ha azonban a fájó hátad, térded még erősebb terhelésnek teszed ki, akkor súlyosbítod a bajt.

Itt jön képbe az izomstimulátor, ami lehetővé teszi, hogy anélkül erősíts egy izmot-izomcsoportot, hogy az ízületre bármilyen terhelést adnál. A megfelelő frekvencia tartományú impulzussal nagy súly nélkül is kontrakcióba tudod vonni az izmokat.

Stimulátorral tehát az izom erősíthető, mégpedig néhány hét alatt annyira, hogy a hagyományos erősítés átvegye a feladatot.

Visszaesés elkerülése

Alighanem voltál már olyan helyzetben, hogy a felkészülés során szereztél sérülést, ami hetekre lehetetlenné tette az edzést.

Megtapasztalhattad, hogy a hónapok alatt megszerzett erőnövekmény 2-3 hét alatt szertefoszlott. Aztán ismét hónapok kellenek, de gyakran az egész idény kevés, hogy utolérd magad.

Ilyenkor alkalmazd a Runner Pro-t!

Bár az ízületed nem terhelheted, azaz mozgást nem végezhetsz, de a stimulációval fenn tudod tartani az izmaid állapotát!  A stimulátor úgy hoz létre izomösszehúzódást, hogy az ízületet nem mozdítja, nem terheli. Az izmaid annak ellenére sem szottyadnak össze, hogy nem mozogsz.

Inkább csak a kiemelten magas szinten sportolók számára érdekes a következő. Aki napi többórás edzéssel készül, annak egy távoli versenyre utazás is problémát jelenthet. Egy 30+ órás repülőút alatt az izmok bemerevednek és ezen a szinten a kétnapos kihagyás is „meglátszik”. Számukra az izomstimulátor felbecsülhetetlen kincs. Elfér a zsebben, a repülőn is használhatod és a legfontosabb izmaidat teljes mértékben karbantartja. A célállomásra érve nyoma sem lesz az izomfáradtságnak és a teljesítménycsökkenésnek.

Izomsérülések gyógyítása

Az izomstimuláció eredetileg orvosi, kórházi kezelés, melyet az izombetegségek helyreállítására kezdtek alkalmazni. Sportsérülés esetén fontos számodra, hogy mielőbb visszatérhess az edzésmunkába.

Az izomstimuláció nem mozgatja az ízületet, így minden ín, szalag, ízületi tok, porc sérülés utáni napon már elkezdheted az izommegtartó kezeléseket!

Izomsérülés után kell néhány nap várakozás, hogy a bevérzés megszűnjön. De 2-3 nappal a sérülést követően már alkalmazhatod.

Fokozza a vér és nyirokkeringést, mely a gyógyuláshoz szükséges tápanyagokat a sérülés helyére viszi. Ez meggyorsítja az izomrostok helyreállítását.

Futó és a Runner Pro

Akár versenyszerűen futsz, akár csak a saját kedvtelesédből, elsősorban azt nézd meg, hogy a fentiek közül bármelyik problémát okoz-e számodra.

Ha igen, akkor a Runner Pro izomstimulátor alkalmazását javaslom neked, mert olyanban segít, amit mással nem tudsz elérni.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

4 Comments

 1. Köszönöm a gyors válaszukat.
  Eldöntöttem és az ajánlott Runner Pro készüléket szeretném megvenni.
  A kérdés honnan rendeljen meg? Válaszukat előre is köszönöm.

 2. Az izomstimuláció az izom számára teljesen olyan, mint a testmozgás. Az izmok összehúzádása azonos mechanizmussal és metabolizmussal történik. Annyiszor használhatja, ahányszor csak akarja, azonban a hagyományos edzéshez hasonlóan a kezelt izom ugyanúgy elfárad és pihenésre, regenerációra, energiaraktár visszatöltésre van szüksége. Sportoló számára a stimulációt 2 okból javaslom: 1., a hagyományos edzést követően a regeneráció javítására és 2., kiegészítő edzésre a sportág miatt legfontosabb izmokon. Futás esetén a vádli, com, esetleg törzs-far edzése lehet hasznos. Kerékpár esetén a quadricepszre érdemes fókuszálni.
  Az edzéstervezés során kalkulálni kell a stimulációs erősítéssel
  Fontos megérteni, hogy a stimuláció másképp hat az izomrostokra, mint a hagyományos edzés. Olvassa el az izomstimuláció alapjai című cikkem.
  Az intenzitás vonatkozásában hasznos infókat talál ebben a cikkemben.
  Ebben a kiadványban talál néhány általános edzésprogramot, a leírások pedig segíthetik megérteni az egyes programok hasznát is.
  Az izomstimulációs programokról részleteket ebben a cikkemben talál.

 3. Nemrég vettem egy runner pro készüléket, és a következő kérdésekben kérem a szíves segítségét, melyekre nem találtam egyértelmű választ a kézikönyvben:
  – az egyes kezeléseket milyen gyakran lehet alkalmazni? Naponta, hetente? Egy nap hány féle kezelést lehet alkalmazni (pl izom csoportok kezelése egymás után) és kell közöttük szünet?
  – találhatóak e „edzéstervek” az eszközhöz, azaz milyen programokat és hogyan érdemes használni ha rendszeresen szeretném ezeket végezni?
  – És végül, az intenzitás: van e útmutatás, hogy hány mv feszültségen kell az egyes programokat futtatni, vagy egyén függő, illetve milyen érzetre kell törekedni, mi a maximum megengedett?
  Elnézést, ha sok a kérdés, de ezek nem világosak számomra, és szeretném ezt a profi eszközt profin használni 🙂
  Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük