Inhalációs terápia

Sóterápiával a krónikus horkolás ellen

Nem hagy elaludni vagy éppen minden éjjel felébreszt párod horkolása? Az esetek egy részében segít, ha megbököd a horkolót és arra készteted, hogy más testhelyzetet vegyen fel. Sok esetben azonban hiába fordul meg, a zavaró hangok nem szűnnek. Az éjjel, az ágy közelében alkalmazott sóterápia segíthet a horkolás csökkentésében, miközben sok más állapotra is kedvezően hat.

Horkolás azért keletkezik, mert a levegő áramlása a szájból vagy az orrból a tüdő felé és vissza valamilyen akadályba ütközik. Ennek oka lehet az orrjáratok eldugulása vagy elkeskenyedése, de sok esetben egyszerűen „csak annyi”, hogy a garat és légutak szövetei ellazulnak, a légutak fala közel kerül egymáshoz, melyet a ki-be áramló levegő megrezegtet és létrejön a horkoló hang (úgy képzeld el, mint amikor a felfújt léggömb száját széthúzod és sivítva távozik a levegő). 

Néhány információ a horkolásról

 • azok, akik túlzottan horkolnak, háromszor nagyobb valószínűséggel szenvednek valamilyen egészségügyi problémában
 • mivel a horkolás rendkívül megterheli a szívet, így magas vérnyomáshoz, szívinfarktushoz és stroke-hoz vezethet
 • az alvási apnoe (erős horkolással, fulladással, légzésszünetekkel jár együtt) súlyos következményekkel járó állapot
 • a horkolók és alvótársaik nagyobb eséllyel válnak nagyothallóvá
 • a párok több mint egyharmada számol be a horkolásról, mint konflikusforrásról
 • mind a horkolók, mind a partnereik fizikai és mentális egészsége jelentősen javul abban az esetben, ha a horkolást sikeresen kezelik

A horkolás fokozatai

A horkolás egy bizonyos szintig akár normális is lehet, de a túlzott, kóros formáját ajánlott kezelni. Enyhe esetben csak néha horkol az illető, például, ha túl fáradt, bőséges vacsorát fogyasztott, sokat dohányzott, illetve alkoholt ivott. Mérsékelt esetben gyakran és rendszeresen horkol, míg komoly, súlyos állapot esetén a horkolás független a testhelyzettől, akár egész éjjel tart és olyannyira hangos, hogy akár az egész házban is lehet hallani. 

A horkolás oka lehet

 • a gyenge izomtónus – a torok izomszöveteinek tónusa csökken
 • elhízás – a garatizomzat és a garatnyálkahártya közé rakódott zsírréteg, a toka, a vastag nyak levegőjárat szűküléssel jár
 • szervi okok – a torok- és orrmandulák megnagyobbodása, csapott áll, pajzsmirigy-elégtelenség vagy Down-szindróma, allergia miatti gyulladás, orrsövényferdülés, orrpolip

Sok krónikus horkoló veti alá magát az állapotot megszüntetni hivatott műtéti eljárásnak, azonban a horkolás sokszor nem hogy megszűnne, inkább sokkal elviselhetetlenebbé válik, mint a beavatkozás előtt.

Sóterápia és horkolás

Bár nem csodaszer, de a sós levegő terápia segíti a krónikus horkolás tüneteinek csökkentését. A SaltDome sóterápiás készülékkel előállított sópára javítja és elmélyíti a légzést. A sórészecskék mélyen behatolnak a tüdőbe és megtisztítják a nyálkától, a baktériumoktól és csökkentik a gyulladásokat is. Tisztulnak a légutak és enyhülnek az allergiás tünetek. Eltávolítja a levegőből tüdőbe kerülő szennyeződéseket, a port és polleneket – ezzel megelőz egy sor légúti problémát.

Minél többet vagy a sós levegőn, annél erősebb a hatás. Napközben tevékenykedsz, mozodsz, így kevesebb sós levegővel érintkeznél! Ezért a sóterápiás készüléket a horkoló feje közelében, az éjjeliszekrényen, alvás közben működtesd, így a leghatékonyabb.

SaltDome sóterápiás készülékSaltDom ultrahangos sóterápiás készülék

 • ultrahangos porlasztás, 5 mikronnál  kisebb  szemcseméret
 • 1-3-6 órás működés, automatikus kikapcsolás
 • 10-20 ml/óra párakibocsátás
 • fényterápia

Mindent egyben a sóterápiáról

A sóterápia természetes és mellékhatásmentes módszer számos betegség megelőzésére és az orvosi kezelés kiegészítésére. Nátha, influenza, krupp, por-, pollen-, állatszőr allergia, továbbá COPD, asztma, cisztás fibrózis, tüdőgyulladás, stb. esetén is alkalmazható.

Ha szeretnél többet megtudni róla, akkor kérd ingyenes tájékoztatómat.

ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ</a

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük