A vibrációs tréner és kedvező hatásai az egészségre - Dr. Zátrok Zsolt blog

A vibrációs tréner és kedvező hatásai az egészségre

Az elmúlt évek nagy fitnesz slágere volt a vibrációs tréner. Biztosan hallottál róla. Mostanában mintha veszített volna a népszerűségéből, pedig az egészségre való kedvező hatásait egy sereg orvosi tanulmány igazolta. Mindenkinek érdemes lenne rendszeresen használnia, különösen időseknek és azoknak, akik nem szeretik a nagyon izzadós edzéseket. Nézzük, hogy mit profitálhat a vibrációs edzésből egészséges és beteg egyaránt.

A vibrációs tréning hatásait az 1960-as évekbeli Szovjetunióban támasztották alá az űrhajósokon végzett orvosi vizsgálatokkal. Az orosz asztronautáknak vibrációval segítettek legyőzni az űrben töltött idő alatti, a gravitáció hiánya által okozott kedvezőtlen hatásokat. A kezelések eredményeképpen tovább maradhattak az űrben.

Mintegy 50 évvel ezelőtt W. Biermann professzor azt kezdte vizsgálni, hogy a mechanikus, ciklikusan ismétlődő rezgések milyen hatást gyakorolnak az emberi testre. Több állapotban (például neuralgia (idegfájdalom), atrófia (izomsorvadás), kóros soványság és szorulás) vizsgálták a vibrációs kezelés eredményeit. Ezek a vizsgálatok teremtették meg azt a tudást, melyre alapozva hozták létre a korszerű vibrációs trénereket. Azaz a vibrációs tréneres gyakorlatok hatása tudományosan megalapozott, alátámasztott.

1999-ben a holland gyorskorcsolyázó válogatott edzője, Guus van der Meer létrehozta a mai vibrációs trénerek első változatát, melyekkel az ízületek túlterhelése nélkül volt képes optimalizálni és maximalizálni a sportolók izomerejét. Az eredmény számos holland olimpiai és világbajnoki korcsolyaarany lett.

A vibrációs tréner titka

Az embert a Föld gravitációja “rögzíti” a felszínhezés és ezért képes a mozgásra is. Gravitáció nélkül nem tudnánk járni, mert lebegnénk. A járás egy bonyolult mechanizmus, melyben részt vesznek az izmok, az idegrendszer, a hormonális és metabolikus (anyagcsere) rendszer is. A talaj egyenetlensége, a súrlódás, a légellenállás, stb. “zavarhatja” az egyenletes mozgást.

Az egyensúlyod megtartását egy az akaratodtól függetlenül működő rendszer végzi, melynek egyik fontos része az ízületi helyzetérzékelés (propriocepció). Ennek köszönheted, hogy pontosan érzékeled  a testhelyzeted, akár becsukott szemmel is. A mozgás közbeni finom billenéseket az agyad érzékeli és az egyensúlyi helyzet megtartása érdekében az agonista-antagonista (egymással ellentétesen működő) izmok reflexes megfeszülése révén stabilizálja az ízületeket. Mivel a mozgás során a kilengések iránya folyamatosan módosul, így az izmaidnak is folyamatosan alkalmazkodni kell.

A vibrációs tréner ezt a helyzetet “állítja elő” – amikor a rezgő felületen állsz, a billenéseket érzékeli az agyad és reflexes izomösszehúzódások sorozatát váltja ki – alaposan megdolgoztatja az izmaidat anélkül, hogy látványos mozdulatokat végeznél.

Nézzük meg, miben nyújt jó szolgálatot a vibrációs tréner

A készülékkel végzett rendszeres tréninggel javíthatod a fizikai kondíciód, erősítheted az izmaid. Kiváló hatású csontritkulásban és mozgásszervi rehabilitációban. Segíti a műtétek utáni felépülést azzal, hogy gyorsítja az izomerőd visszaszerzését és ezzel növeli az ízületeid stabilitását. Alkalmazhatod az egyensúlyi rendszert érintő problémák (pl. sztroke utáni állapot) rehabilitációjára. Az edzések hatására javul a végtagi keringésed, így enyhe nyirokkeringési zavarban, visszeres fájdalom és érelmeszesedés esetén is kedvező. Néhány szépségápolási célra (pl. narancsbőr elleni védekezés) is bevetheted. Rendszeres használata esetén a fokozott izommunka több energiát igényel, így ha odafigyelsz az étkezésre (edzés után nem eszel többet, mint korábban), akkor csökkentheted a testsúlyod is!

Jelentősebb szerepe lehetne az idősek tréningjében – a vibrációs edzés nem igényel nagy erőfeszítést, mégis jótékony az izmokra, ízületekre, csontokra és a keringési rendszerre és ezzel az általános fizikai kondícióra. Érdemes lenne használni.

Csontritkulás esetén javasolt a használata

Dr. Nazarov publikációiban kifejtett véleménye szerint a vibráció által kiváltott önkéntelen izomösszehúzódások megállíthatják az osteoporosist és nagy mértékben növelhetik a csonterősséget. A vibrációs gépet használóknál csontsűrűség (BMD) növekedéséről számoltak be, azaz a csont újraépíti a szerkezetét. A vibrációs tréner használatával elkerülhető vagy javítható az időskori alacsony csontsűrűség.

Bár a csonttömeget főként az ellenállásos (súlyzós) testmozgások növelik, az ilyen jellegű gyakorlatokra az idősebbek már sokszor képtelenek. Nekik nyújt hatékony alternatívát a vibrációs tréner, mely mechanikus terhelése nem erőlteti túl az ízületeket és nem okoz sérülésveszélyt sem.

Növeli a rugalmasságot és az ízületi mozgékonyságot

A vibráció megdolgoztatja az inakat, a kötőszöveteket, hatással van azok tapadására, így elősegíti a szövetek mozgását, és növeli az ízületek mozgékonyságát. Már Dr. Nazarov kimutatta, hogy a vibrációs nyújtógyakorlatok hatékonyabban növelik az izmok nyújthatóságát, mint a tréner nélkül végzett nyújtógyakorlatok.

Javítja az egyensúlyt és koordinációt

Az egyensúly-rendszert érintő károsodások (pl: sztroke), a mozgásérzékelés és testhelyzet érzékelés zavarai, a testhelyzeti stabilitás zavarai és az izomzati dysbalance-ok esetén a rehabilitációt segíti. Az izmok összehangolt működését egyszerre, egyidejűleg igénybevevő gyakorlatokat végezve pontosan azt a fajta összetett izommunkát fogod végezni, amit fejleszteni kell. A vibrációs tréner a gyakorlatok közben olyan labilis helyzetet hoz létre, mely az egyensúly és a testpozíció aktív és tudatos megtartására kényszerít.

Fájdalomcsillapító ereje van

A vibrációs tréning az idegrendszer stimulációjával képes csökkenteni a krónikus fájdalmat.

Jó hatással van a szívre és a vérkeringésre

Már napi néhány perces stimulációval is 100-150 %-ra növelheted a perifériás vérkeringést. Mivel a vibrációs trénerekkel való edzés jótékony hatással van a vér oxigénellátására, a vénás rendszer működésre, így különösen ajánlott rossz keringés esetén. Amint az ismeretes, az egyes izomcsoportok összehúzódásakor záródnak a kapillárisok és az izom ellazulásakor keresztül áramlik rajtuk a vér. Ez a természetes izompumpa mechanizmus fokozza a vérkeringést. Ez nagyon jó hír azok számára, akik keringési vagy perifériás érrendszeri problémától szenvednek.

A vibrációs trénerrel javíthatod az általános fizikai kondíciód

A vibrációs tréner rendszeres használatával formálhatod az alakod és fantasztikusan érezheted magad a bőrödben. Mindez a vibráció csont-, és ízület erősítő hatásának, valamint tesztoszteron és GH termelő (természetes anabolikus hormon) hatásának köszönhető.

Ideális idősek számára. Már nem tudsz sétálni, kerékpározni, súlyzózni? A vibrációs trénerrel való edzés még ekkor is végezhető.

Csökkentheted vele a testsúlyod

A vibrációs tréning során aktív izommunka történik, mely energiafelhasználással jár. A felgyorsult anyagcsere segíti a súlycsökkentést. A testsúlycsökkentés során a nemkívánt zsír “elégetése” a cél. A vibrációs tréning során aktivált izmok tömege lassan növekedésnek indul, a több izom magasabb alapanyagcserét és tréning során nagyobb mértékű kalóriaégetést eredményez. Azaz a tréning hatására a kedvező hatások egymást erősítő folyamattá formálódnak.

Tipp: Vibrációs edzésprogramod mindig kiegyensúlyozott étrend mellett alkalmazd!

Búcsú a cellulittől?

Ha rendszeresen használod a vibrációs tréninget, a jobb vérkeringés és a testösszetétel változása miatt csökkentheted a narancsbőr tünetet is.

A vibrációs tréner további előnyei:

 • a rövid edzésidővel időt takaríthatsz meg
 • nem terheli meg az ízületeid és a szíved
 • javítja a nyirok és a vérkeringésed, növeli az oxigén ellátottságod
 • segíti az optimális egészségi állapot megőrzését
 • hatékonyan mozgatja át a tested (de nem helyettesíti a sportolást)
 • nagy túlsúllyal is biztonságosan használhatod
 • csökkenti a mozgásszervi eredetű fájdalmakat
 • növeli az izomerőd és az izomtónust
 • javítja egyes inkontinencia típusok tüneteit (a medencefenéki izmok erősítése révén)
 • fokozza a hajlékonyságot
 • rendszeres használatával jobb anyagcsere, súlyvesztés érhető el
 • segít csökkenteni a narancsbőrt (megfelelő táplálkozás és folyadékbevitel mellett)
 • alkalmas bemelegítésre, levezetésre, rehabilitációra, az izmok ellazítására
 • alkalmas mozgás helyettesítésére, amikor a hagyományos sportolás gyakorlása valamilyen oknál fogva kizárt
 • használata javíthatja az egyensúlyérzéked, a koordinációd
 • a jobb fizikai állapot jobb életminőséget biztosít

Mikor jelennek meg a kedvező hatások?

Tudnod kell, hogy 1-2 vibrációs tréningnek nincs érzékelhető hatása (ugyanúgy, ahogy bármely típusú edzés esetén). A kívánt eredmények csak rendszeres (legalább heti 3-4) használat és minimálisan 2-3 hónap idő után válnak láthatóvá, érzékelhetővé.

Ez történik, amikor ráállsz a vibrációs gép mozgó-billegő padjára:

 • sorozatos egyensúlyvesztés következik be
 • aktivizálódik a központi idegrendszered
 • az agyad “utasítást ad” az egyensúly fenntartásában részt vevő összes izomnak a korrigálásra
 • az izomzat automatikusan ellentart
 • a helyzetmegtartó reflexeid működésbe lépnek
 • mindez pedig jelentős izommunkát eredményez

Milyen gépet válassz?

Vibrációs készülékek esetén van néhány fontos dolog, amit vegyél figyelembe, ha nem akarsz hatástalan, használhatatlan eszközre pénzt kidobni.

Óvakodj azoktól az olcsó, vibrációs gépnek hazudott “lapoktól”, amin nincs kapaszkodó oszlop! Ezekről könnyen leeshetsz, különösen, ha idősebb vagy és mozgásod bizonytalanabb. Egy combnyaktörés meg aligha hiányzik.

 • Csak olyan készüléket vegyél, aminek középső kapaszkodó konzolja és fogantyúi vannak.
 • Ezek segítenek, hogy stabilan kapaszkodj és megtartsd az egyensúlyod a billegő-rezgő lapon.
 • Kapaszkodó hiányában nem tudsz gyakorlatokat végezni és így hatástalan lesz a kezelés.
 • Az itt látható készülék forma a megfelelő – láthatod, hogy a gyakorlatok miért igénylik a kapaszkodási lehetőséget.
 • Nagyjából 100-120 ezer forinttól már nagy teherbírású, stabil készüléket kaphatsz, amivel hosszú távon elégedett leszel.

vibrációs platform gyakorlatok

Elég-e, ha csak úgy ráállsz a vibrációs trénerre és semmit sem csinálsz?

Sok gyártó úgy hirdeti ezeket a gépeket, hogy használójának meg sem kell mozdulnia rajta. Ez azonban nem igaz. Ha csak úgy ácsorogsz a rezgő platformon, a kedvező hatások mérsékeltek maradnak – ez alig több, mint egy kis kellemes rázkódás, lötyögés.

A vibráció kedvező hatása akkor jelentkezik, ha különféle pózokat felvéve állsz a platformon. Ezekben a pózokban bizonyos izmaid előfeszített állapotba kerülnek. Ez teszi lehetővé, hogy nagyon alaposan megdolgoztasd őket – 15-20 percnyi edzés igen hatékony minden szempontból!

Eközben azonban az izzadás lényegesen enyhébb marad, mintha pl. futnál vagy aerobikoznál. Azaz ha nem szereted az izzadtságtól csöpögő edzéseket, nyugodtan válaszd a vibrációs tréninget!

Kezdőként egy-egy testhelyzetben 1 perces idővel indíts és fokozatosan növeld az időtartamot, maximum 3 percig. Az egyes gyakorlatok között tarts fél perc szünetet. A teljes vibrációs tréninged ne tartson tovább 20-25 percnél.

Használat előtt mindig érdeklőd az ellenjavallatokról! Néhány használatot kizáró betegség:

 • friss (akut) ízületi gyulladások (mert terhelheti az ízületet, ami a gyulladás fokozódásához vezet),
 • kiszakadt és kezeletlen porckorongsérv,
 • súlyos szív-, és érrendszeri betegség (pl. szívelégtelenség, extrém magas vérnyomás),
 • epilepszia,
 • súlyos cukorbetegség okozta neuropátia (mert a helyzetérzékelés zavara állhat fenn és a platform rezgésére elesés lehet a válasz),
 • térd- és csípő implantátum beültetésétől számított 90-100 napon belül. Ezután már az implantátum becsontosodik, a trénerrel nem lehet onnan “kirázni”,
 • pacemaker (esetlegesen kirázódhat a helyéről a katéter),
 • friss vénás trombózis, különösen mélyvénás trombózis. Ha a trombózis legalább 3 hónapja volt és nincs szövődmény, akkor már lehet,
 • rák (a vibráció hatására a daganatból esetleg sejtek szakadhatnak le és a vérrel vagy nyirokkal elsodródnak és ezzel a daganat terjedését okozhatja),
 • terhesség (a vibráció a magzatot idő előtt a szülőcsatornába “rázza”, illetve esetlegesen a méhlepény leválását kockáztatod,
 • súlyos migrén (a rázkódás fokozhatja a panaszaid),
 • retinaleválás (a rázkódás tovább ronthatja).

Ha a fentiek szellemében használod a készüléket, akkor a kedvező hatásokat is élvezheted.

Olvasd el a vibrációs trénerel kapcsolatos többi írásomat is!

blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
KATEGÓRIÁK
CÍMKÉK
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (37)
 • comment-avatar

  Az “eredeti” vibrációs platformok (PowerPlate, PhysioPlate Mygold) készülékek megbízhatók, nagy strapabírásúak, masszívak. Áruk 1.5-2.5 millió magasságában van. Gyakorlatilag az összes többi meg Kínában gyártott utánzat. Jelentősen lekicsinyített gépvázzal (vibrációs felületük sokkal kisebb), a motorjuk és minden részük gyengébb. Ez a kategória 100-500 ezer között mozog. Milliónyi típussal, változattal találkozhat. Az itthoni kínálatból a Bionwell nevű hazai forgalmazó termékeit és a Flabelost ismerem. Ezek között árban van különbség, használati értékben minimális az eltérés.
  Hatékony edzést akkor tud végezni, ha a trénernek nagy a felülete (egyébként nem fér el rajta csak 1-2 gyakorlathoz), illetve masszív kapaszkodója van. A kapaszkodó nélküli vibrációs lap vásárlását pénkidobásnak tartom, mert ez a változat egészségmegőrző célra alkalmatlan.

 • comment-avatar
  Szilágyiné Börcsök Dóra 1 month

  Tisztelt Dr. Zátrok Zsolt!

  46 éves nő vagyok. A 2 évente végzett csontsűrűség vizsgálaton januárban csontritkulást mutattak már az eredmények. Változó korba léptem. Panaszaim nincsenek, csonttörésem nem volt. Szeretném a tanácsát kérni, hogy otthoni használatra melyik vibrációs trénert választhatnám izomerősítésre. Az ár nem elsődleges szempont, inkább a megbízhatóság, jó szervíz és magas minőség lenne fontosabb.

  Válaszát előre is köszönöm!

 • comment-avatar

  Véleményem szerint a mióma és a vibrációs tréner között nincs összefüggés. Ha a vibrációs trénert nem használhatja emiatt, akkor tilos lenne buszra, autóra ülnie, sőt a járás által kiváltott rezgés is káros lenne, azaz mindent abba kellene hagynia.
  Nőgyógyászati kontrollra viszont rendszeresen járjon. Bár a mióma jóindulatú elváltozás, ha növekedésnek indul, akkor vérzészavarokat, stb okozhat. Idővel az eltávolítás szóba jön, de ez a nőgyógyász megítélésétől függ.

 • comment-avatar
  angyalka 1 month

  Kedves Zsolt!

  Egy éve használom a vibrációs tréner gépet és rá nem sokra miómával diagnosztizáltak. Most olvastam a cikkben, hogy rákra /daganatra/ hátrányos a használata. 4-5 havonta tapasztalok problémákat, egyébként panasz mentes vagyok. A véleményét kérném: használhatom tovább a gépet, vagy nem?

  Válaszát köszönöm: Sz M

 • comment-avatar

  Ez egy érdekes kérdés.
  A sérvet a hasfal meggyengülése okozza. Ebben szerepet játszat a mozgáshiány és a has-törzsizmok ellöttyedése is.
  A hasfal stabilitásának jót tenne az edzés, viszont meglévő sérvre minden olyan gyakorlat, ami a hasprést fokozza kedvezőtlen.
  Tehát bármelyik ujját harapja, fájni fog.
  Az edzés jó lenne, de a vibrációs tréneren bizony össze kell szorítani a has és törzsizmokat. A sérv fokozódhat. Ha viszont a has és törzsizmokat nem edzi, akkor ellöttyednek, ami a sérvkapu tágulásához, növekedéséhez vezet.
  Kérdezze meg a sebészét, hogy mit javasol az Ön esetében, mert távolról nem tudom megítélni, hogy melyik lenne előnyösebb (edzeni vagy hagyni).

 • comment-avatar
  László 1 month

  Tisztelt Dr. Zátrok Zsolt!

  Érdeklődni szeretnék, hogy enyhe köldöksérvvel [ A köldöknél 7 mm-es sérvkapu látható, a sérvtömlőben preperitonealis zsír látható] alkalmazható-e a vibrációs tréning?
  Köszönettel:
  László

 • comment-avatar
  Imre szilva 2 months

  Pár napja jött meg a vibrációs tréner. Egyszerűen imádom. Hangja alig van, igy emeletes házban is tökéletesen használható. A helytelen testtartás miadt nagyon fáj a nyakam, a derekam. Nem győztem masziroztatni. De ezen a gépen rájöttem, hogy melyik az a pozíció amivel a gép jól át tudja mozgatni. És nagyon sokat javult. A család többi tagja is mimden nap használja. Imádjuk. Félve vettem meg, de egyáltalán nem bántam meg.

 • comment-avatar

  Hát Ön tudja. A masszázs egy pihentető, relaxáló, felfrissítő kezelés. A vibrációs edzés ahogy a neve is mutatja: edzés, erőkifejtés. Ha jól és intenzíven csinálják, akkor az eredménye izomfáradás. Amíg az intenzív és fárasztó mozgás után jól esik és hasznos is egy felfrissítő masszázs, addig fordítva??? Felfrissíti, aztán elfárasztja és hazaküldi fáradtan??? Gondolja még át ezt az üzleti koncepciót.

 • comment-avatar
  Marcsu 2 months

  Üdvözlöm! Masszőrként szeretném a szolgáltatásokat vibrációs trénerrel kiegészíteni. Mit javasol: masszázs előtt vagy utána érdemes a trénert használni a vendégeknek? 10 perces időtartamokat engedélyez a gép, beépített programok illetve változtatható sebességgel. Természetesen 10perc után lehet ismételni. Válaszát előre is köszönöm!

 • comment-avatar

  Nem világos, hogy mit kérdez és az sem, hogy melyik gépről kérdez. Egy csomó gépet hirdetnek, amik közül nagyon sok a “nehogymegvedd” szintű gagyi és kevés az olyan, ami egészségjavító céllal is megállja a helyét. Pontosítsa a kérdését!

 • comment-avatar
  Julika 3 months

  Én is ezt kérdezem. A médiában hirdetett gép tényleg jó és hogyan kell a hatékonyságot növelni?

 • comment-avatar

  Persze. Az edzéseket fokozatosan kell elkezdeni, hogy az izmok alkalmazkodni tudjanak a növekvő terheléshez.
  De persze nem ez szokott történni. Vesz egy vibrációs trénert. Nagy lelkesen már áll is rajta az évek óta nem használt izmaival. És kész a túlterhelés.
  Olyan ez, mint aki nekidurálja magát, hogy holnaptól 1 órát fog futni. Az első alkalomba majd belehal. A másodikra megutálja, harmadikra végleg abbahagyja. Nem a futással, hanem a hirtelen és szokatlan terheléssel van a baj.
  Fokozatosan szoktassa magát az edzéshez. Kezdjen napi 5 perc edzéssel! Három nap múlva emelje 6 percre. Mire 20-25 percig ér, addigra hozzászoknak az izmai is és nem terheli túl az ízületeit.

 • comment-avatar
  Szekely Eniko 4 months

  Tisztelt Dr. Zátrok Zsolt!
  Nekem is Van egy Hasonlo  vibrációs trénerem
  De sajnos megfajul mindket terdem Par alkalom Utan .
  Kerdesem tetszett e ilyen problemaval talalkozni 
  Esetleg volna e valami szakmai magyarazat 
  Koszonom

 • comment-avatar

  A jelzett készülék egy klassz játék. Bár a platformja billeg, de így életveszélyes használnia különösen egy idősebb embernek! Nincs rajta kapaszkodási lehetőség, így nem lehet gyakorlatokat végezni rajta, amik elsődlegesen fontosak a hatás érdekében. A vércukorszint csökkentését a megfelelő étrend és a fizikai aktivitás kombinációjával kell beállítani. Ebben ez a “kütyü” semmilyen segítséget nem fog nyújtani. “Rendes” vibrációs készüléket vegyen és ne használhatatlan utánzatot!

 • comment-avatar

  Kiváló pénzkidobási lehetőség.
  Egészségjavító hatása nulla, különösen izomstimulációs célra alkalmatlan. A bénulásra ez pont olyan, mintha a gyermeke játéktűzhelyén akarna megfőzni egy húszfős vendégsereg számára.
  Biztonsággal nem használható egy idős személy által! Ülve a vibráció hatástalan, ha meg rááll, akkor kapaszkodó hiányában el fog esni és törést szenved.

 • comment-avatar
  Csilla 5 months

  Tisztelt Dr. Zátrok Zsolt!

  Véleményét szeretném kérni a Vibrolegs vibrációs és akupresszúrás készülék hasznàlatával kapcsolatban. Édesanyámnak titán távtartóval stabilizálták a gerincsérvét 2 évvel ezelőtt, és több gerincservje is van, ami nem műthető. Ezt a készüléket izomstimulálás miatt szeretnénk megvenni, ugyanis az egyik lába mar teljesen a másik részlegesen bénult. Dr. Úr szerint biztonsággal használhatja édesanyám ezt a készüléket? 

  Válaszát előre is köszönjük! 

  https://www.mediashop.hu/termek/vibrolegs/1143/5?gclid=EAIaIQobChMI57m4x4_v5wIVmumaCh2tLQMhEAQYAiABEgJ3P_D_BwE 

 • comment-avatar
  Tiara 5 months

  Érdeklődöm, hogy a Média shopban kapható Vibro Shapert ismeri-e? Mi a véleménye a termékről? Az ehhez hasonló (vagy jobb) gépek használatával csökkenthetők-e a vércukorértékek?