Segíthet-e a pulzoximéter a COVID-19 otthoni felismerésében? - Dr. Zátrok Zsolt blog

Segíthet-e a pulzoximéter a COVID-19 otthoni felismerésében?

Az utóbbi időben a pulzoximéter vagy más néven az oxigénszaturáció mérő készülék többször szerepelt a hírekben. A Covid-19 kapcsán említik, mint a betegség korai felismerésének eszközét. De tényleg segít-e ebben a pulzoximéter?

Mi az a pulzoximéter és mit mér?

A pulzoximéter vagy más néven oxigén szaturáció mérő készülék egy fájdalommentes és megbízható módszer a véred oxigénszintjének mérésére. Amikor lélegzel, az oxigén a tüdődbe és onnan a véredbe kerül. A vörösvértesteid felveszik és elszállítják a tested minden részébe, szervébe.

Maga a pulzoximéter egy aprócska eszköz, alig nagyobb, mint egy gyufásdoboz. Az otthoni használatra való eszközök az ujjadra csiptethetők vagy a mérést a fülcimpádon is elvégezheted. A vizsgálat során az infravörös és vörös fény elnyelődésének detektálása segítségével meghatározza, hogy mennyi oxigén kötődik a vörösvértestekhez. A kapott érték az véroxigénszint (az oxigén telítettség vagy SpO2 érték elnevezés ugyanezt jelöli).

Az véroxigénszint mérés jelentőségéről ebben a cikkemben olvashatsz részletesen.

M70 ujjra csiptethető pulzoximéter készülékm70 pulzoximéter

 • alapszintű, megbízható pulzoximéter
 • ujjbegyen történő mérésre, felnőttek számára
 • véroxigénszint meghatározás 0-100% tartományban
 • perifériás (az ujjbegyen mérhető) pulzusszám kijelzése
 • perifériás pulzushullám megjelenítése – folyamatosan változó görbe, melynek hullámzása az ujj véráramlását követi
 • pulzuserősség kijelzés (oszlopdiagramon)
 • nincs riasztás és adattárolás funkciója
 • ára 10-12e Ft körüli
 • vásárláshoz kattints ide vagy a képre

Van-e haszna a szaturációmérésnek a COVID-19 korai felismerésében?

A COVID-19-et okozó koronavírus a légzőrendszeren át jut be a szervezetedbe. Az esetek egy jelentős részében súlyos, kétoldali tüdőgyulladást okoz. A gyulladás csökkenti az a tüdőfelületet, ami részt vesz a légzésben és ezért a beteg tüdő kevesebb oxigén felvételére képes. Ennek egyenes következménye, hogy kevesebb oxigén kerül a véredbe is.

Az oxigénfelvétel károsodása a betegség bármely szakaszában előfordulhat, nemcsak a kritikus állapotban levő, lélegeztetett COVID-19 -es betegnél.

Az orvosok észrevették, hogy egyes fertőzöttek teljesen jól érezik magukat, miközben nagyon alacsony az oxigénszintjük. A jelenség “happy hypoxia, azaz boldog oxigénhiány” nevet kapta. Egyes betegek sokkal jobban érezhetik magukat, mint amilyen súlyos valójában az állapotuk. Az esetükben a pulzoximéter nagy segítséget jelent a COVID-19 korai felismerésében.

A normál oxigénszint még nem jelenti azt, hogy nem vagy fertőzött, illetve nem minden COVID-19 fertőzöttnél csökken az oxigénszint! Sőt, vannak, akiknek nagyon kellemetlenek a tüneteik -magas láz, gyengeség, izomfájdalom-, mégis normális az oxigénszintjük. Ezért aztán a pulzoximéterrel nem lehet COVID-19 szűrést végezni. A COVID-19 a vírus RNS vagy antitestek kimutatásával igazolható.

A szaturáció mérése számos esetben nagyon hasznos lehet, mert a tünetmentes egyén alacsony oxigénszintjét időben jelezheti. A tüdő- és szívbetegek, elhízottak vagy aktív dohányosok számára a fertőzés  magas kockázattal jár, így nekik a csökkenő szaturáció időben észlelése különösen fontos.

Mire jó, ha fertőzött lettél?

Ha elkapod a koronavírust és tüneteid enyhék, akkor valószínű, hogy nem tartják szükségesnek a kórházi kezelésed. Otthon gyógyulhatsz.

A pulzoximéter hasznos lehet, hogy időben észlelni tudd a oxigénszinted csökkenését, mert ez előjelezheti az állapotod rosszabbodását és időben orvoshoz tudsz fordulni.

Milyen értékek esetén kell aggódni?

Nincs egy univerzális, mindenkire érvényes SpO2 érték, amelyet egészségesnek és ideálisnak tarthatunk. Az egészségesnek gondolt egyének szaturáció értéke általában 95-100 között található. Klinikai szempontból nincs különbség a 100 vagy a 96-os érték között, ezek egyaránt az oxigénfelvétel és a keringés jó állapotát jelzik. COPD, szívelégtelenség vagy elhízás a szaturáció értéket csökkenti, azaz eleve 95 alatti lehet.

Amíg az SpO2-érték 90–92 vagy annál magasabb, addig nincs teendő. Ha az érték tartósan 90 alá csökken, akkor fordulj orvoshoz és beszéld meg vele a helyzeted.

Mi befolyásolhatja a pulzoximéter pontosságát?

Az olcsóbb (100eFt alatti) készülékek általában csak teljes nyugalomban képesek mérni. Ha a mérés alatt járkálsz, mozgatod a kezed, dobolsz az ujjaiddal, akkor össze vissza ugrálhat az érték. Méréshez ülj le és maradj mozdulatlan. Egy méréshez elég 40-50mp. Ennél hosszabb felesleges.

A készülék hamisan alacsony értéket jelezhet keringési problémák -szívgyengeség, kardiomiopátia, infarktus-, vagy Raynaud-szindróma esetén.

Ezenkívül a műkörmök, de a sötét színű körömlakkok, például fekete vagy kék, torzíthatják a mérést. A mérés pontosítása érdekében mérj több ponton is (mindkét kézen vagy ha van erre alkalmas készüléked, akkor fülcimpán – az ujjra csiptethető készülékkel nem tudsz a fülön mérni, a kézi és asztali készülékekhez lehet kapni úgynevezett Y-szenzort).

M70 ujjra csiptethető pulzoximéter készülékm70 pulzoximéter

 • alapszintű, megbízható pulzoximéter
 • ujjbegyen történő mérésre, felnőttek számára
 • véroxigénszint meghatározás 0-100% tartományban
 • perifériás (az ujjbegyen mérhető) pulzusszám kijelzése
 • perifériás pulzushullám megjelenítése – folyamatosan változó görbe, melynek hullámzása az ujj véráramlását követi
 • pulzuserősség kijelzés (oszlopdiagramon)
 • nincs riasztás és adattárolás funkciója
 • ára 10-12e Ft körüli
 • vásárláshoz kattints ide vagy a képre

 

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (2)
 • comment-avatar

  Az alacsony diasztolés nyomás is okozhat a normál szint alsó régiójába tartozó szaturáció értéket. Alacsony áramlás – orvosi nyelven alacsony perfúzió- esetén az egyszerű, olcsó pulzoximéterek nem teljesen pontosak.
  A csökkent tüdőkapacitás egyértelműen összefügghet az alacsonyabb oxigénszinttel. Hiszen ha kevesebb levegő jut a tüdejébe, akkor kevesebb oxigént tud átadni a vérnek.

 • comment-avatar
  Gábor 3 hónap

  Üdvözlöm, alkalom ez, hogy megköszönjem az írását, a videót. Akkor vettem is, mérünk is vele. 94-97 közötti értéket mutat, ezt annak tudom be, hogy a pulzusnyomásom az alacsony diasztolés érték (55-6o) miatt magas és a korábban mért tudőkapacitásom 70 %. Jól gondolom? Köszönöm: Gábor