Az utóbbi időben a pulzoximéter vagy más néven az oxigénszaturáció mérő készülék többször szerepelt a hírekben. A Covid-19 kapcsán említik, mint a betegség korai felismerésének eszközét. De tényleg segít-e ebben a pulzoximéter?

Mi az a pulzoximéter és mit mér?

A pulzoximéter vagy más néven oxigén szaturáció mérő készülék egy fájdalommentes és megbízható módszer a véred oxigénszintjének mérésére. Amikor lélegzel, az oxigén a tüdődbe és onnan a véredbe kerül. A vörösvértesteid felveszik és elszállítják a tested minden részébe, szervébe.

Maga a pulzoximéter egy aprócska eszköz, alig nagyobb, mint egy gyufásdoboz. Az otthoni használatra való eszközök az ujjadra csiptethetők vagy a mérést a fülcimpádon is elvégezheted. A vizsgálat során az infravörös és vörös fény elnyelődésének detektálása segítségével meghatározza, hogy mennyi oxigén kötődik a vörösvértestekhez. A kapott érték az véroxigénszint (az oxigén telítettség vagy SpO2 érték elnevezés ugyanezt jelöli).

Az véroxigénszint mérés jelentőségéről ebben a cikkemben olvashatsz részletesen.

M70 pulzoximéterm70 pulzoximéter

 • ujjra csiptethető
 • oxigén szaturáció (SpO2) érték kijelzése
 • pulzusszám
 • elemes működés
 • itt vásárolható meg

Van-e haszna a szaturációmérésnek a COVID-19 korai felismerésében?

A COVID-19-et okozó koronavírus a légzőrendszeren át jut be a szervezetedbe. Az esetek egy jelentős részében súlyos, kétoldali tüdőgyulladást okoz. A gyulladás csökkenti az a tüdőfelületet, ami részt vesz a légzésben és ezért a beteg tüdő kevesebb oxigén felvételére képes. Ennek egyenes következménye, hogy kevesebb oxigén kerül a véredbe is.

Az oxigénfelvétel károsodása a betegség bármely szakaszában előfordulhat, nemcsak a kritikus állapotban levő, lélegeztetett COVID-19 -es betegnél.

Az orvosok észrevették, hogy egyes fertőzöttek teljesen jól érezik magukat, miközben nagyon alacsony az oxigénszintjük. A jelenség „happy hypoxia, azaz boldog oxigénhiány” nevet kapta. Egyes betegek sokkal jobban érezhetik magukat, mint amilyen súlyos valójában az állapotuk. Az esetükben a pulzoximéter nagy segítséget jelent a COVID-19 korai felismerésében.

A normál oxigénszint még nem jelenti azt, hogy nem vagy fertőzött, illetve nem minden COVID-19 fertőzöttnél csökken az oxigénszint! Sőt, vannak, akiknek nagyon kellemetlenek a tüneteik -magas láz, gyengeség, izomfájdalom-, mégis normális az oxigénszintjük. Ezért aztán a pulzoximéterrel nem lehet COVID-19 szűrést végezni. A COVID-19 a vírus RNS vagy antitestek kimutatásával igazolható.

A szaturáció mérése számos esetben nagyon hasznos lehet, mert a tünetmentes egyén alacsony oxigénszintjét időben jelezheti. A tüdő- és szívbetegek, elhízottak vagy aktív dohányosok számára a fertőzés  magas kockázattal jár, így nekik a csökkenő szaturáció időben észlelése különösen fontos.

Mire jó, ha fertőzött lettél?

Ha elkapod a koronavírust és tüneteid enyhék, akkor valószínű, hogy nem tartják szükségesnek a kórházi kezelésed. Otthon gyógyulhatsz.

A pulzoximéter hasznos lehet, hogy időben észlelni tudd a oxigénszinted csökkenését, mert ez előjelezheti az állapotod rosszabbodását és időben orvoshoz tudsz fordulni.

Milyen értékek esetén kell aggódni?

Nincs egy univerzális, mindenkire érvényes SpO2 érték, amelyet egészségesnek és ideálisnak tarthatunk. Az egészségesnek gondolt egyének szaturáció értéke általában 95-100 között található. Klinikai szempontból nincs különbség a 100 vagy a 96-os érték között, ezek egyaránt az oxigénfelvétel és a keringés jó állapotát jelzik. COPD, szívelégtelenség vagy elhízás a szaturáció értéket csökkenti, azaz eleve 95 alatti lehet.

Amíg az SpO2-érték 90–92 vagy annál magasabb, addig nincs teendő. Ha az érték tartósan 90 alá csökken, akkor fordulj orvoshoz és beszéld meg vele a helyzeted.

Mi befolyásolhatja a pulzoximéter pontosságát?

Az olcsóbb (100eFt alatti) készülékek általában csak teljes nyugalomban képesek mérni. Ha a mérés alatt járkálsz, mozgatod a kezed, dobolsz az ujjaiddal, akkor össze vissza ugrálhat az érték. Méréshez ülj le és maradj mozdulatlan. Egy méréshez elég 40-50mp. Ennél hosszabb felesleges.

A készülék hamisan alacsony értéket jelezhet keringési problémák -szívgyengeség, kardiomiopátia, infarktus-, vagy Raynaud-szindróma esetén.

Ezenkívül a műkörmök, de a sötét színű körömlakkok, például fekete vagy kék, torzíthatják a mérést. A mérés pontosítása érdekében mérj több ponton is (mindkét kézen vagy ha van erre alkalmas készüléked, akkor fülcimpán – az ujjra csiptethető készülékkel nem tudsz a fülön mérni, a kézi és asztali készülékekhez lehet kapni úgynevezett Y-szenzort).

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

14 Comments

 1. A tünetek rosszabbodása esetén forduljon a háziorvosához. Ő vizsgálta induláskor, ő rendelte el e kezelést, neki kell megmondani a következő lépést.
  Az nem árt, ha van otthon egy pulzoximétere. Segíthet időben észrevenni, hogy rosszabbodik az állapota.

 2. Üdvözlöm! Egy hete derült ki hogy covidos lettem. Savulint, faviprivapirt, vitaminokat, acc-t szedtem. Sajnos a kohogesem megvan. Nyomást érzek a mellkasom a, hátfájás, kissé nehézkes légzés. Mit tegyek? Esetleg keressék fel egy covid ambulanciára?

 3. Az olcsó, ujjra csiptethető készülékek által szolgáltatott értékek közül egyedül a pulzusszám és oxigén telítettség adattal szabad foglalkozni. Egyetlen mérési adatból semmilyen következtetést nem lehet levonni. Ezeknél is az érték időbeli alakulása a lényeg. Ha naponta 2-3 mérést végez, és az értékek 2-3 napon át folyamatosan csökkennek, azaz mondjuk 98-ról indulva 88-ra csökkennek – nos ezzel foglalkozni kell. Ha egyszer 98, utána 88, aztán 97, aztán 90 – ez semmit sem jelez, csak azt hogy érdemes kukázni a kütyüt.
  A perfúziós index értékkel a 20 ezer alatti készülékeknél ne foglalkozzon. Az alacsony minőségű eszközök esetén az érték nem megbízható és ezért nem kell foglalkozni vele. A vérátáramlás egyébként is ezer dolog befolyásolhatja, pl. a hűvös idő vagy éppen a meleg. Mást fog mutatni ha langyos vízben kezet mos, ha éppen lépcsőzött, mást ha a tv előtt ült.

 4. Mértem az eszközzel, a vér oxigén szint 98 míg a pulzus 65 amit szerintem teljesen jó, viszont a perfúziós százalékos értéket 2.8%-ra írta ami szerintem igen alacsony. Apukám szív beteg, felmerült a kérdés bennem, hogy esetleg valami gond lehet a háttérben ami miatt ez az érték nekem ilyen alacsony. 40 éves vagyok, panaszom egyébként nincs, de érdekelne mi az Ön véleménye. A vérnyomásom vagy normális vagy picit alacsonyabb szokott lenni. Válaszát előre is
  nagyon köszönöm! Üdvözlettel. 

 5. A vírusfertőzések ellen nincsenek érdemben segítő orvosi szerek. A vírusokat a test immunrendszere tudja elpusztítani. Olvassa el az influenza vírusról írt cikkem, ebben részletesen benne van, mi történik, ha egy vírus megtámadja az embert. A covid lényegesen agresszívabb, mint az influenza, de az egészséges immunrendszer ugyanúgy legyűri. A cikkben van néhány olyan dolog, amivel az immunrendszert segíteni lehet.

 6. Apukám 45 éves és Covidos beteg már 18 napja , a ver oxigén szintje 88-95 között mozog . Szeretném kérni a véleményét hogy milyen “praktikaval” tudna helyre hozni hogy feljebb menyen neki és stabilan legyen. Előre is köszönöm a válaszát . 
  Tisztelettel Gyula

 7. A test működése normál esetben is napszaki ingadozást mutat. Éjjel csökken az aktivitás, lassul a szívverés és vérnyomás, csökken a légzésszám – a mozdulatlan test „működtetéséhez” ennyi is elég. Ha azonban nehézlégzés jeletkezik, terhelésre gyors kifáradás észlelhető, akkor ez több problémára is rámutathat.
  1., Ön edzetlen. Keveset mozog, így a teste egyre sorvad. A fizikai testnek szüksége van rendszeres mozgásra. Ha másra nincs lehetőség, akkor legalább kiadós sétára. Ha ilyet régen nem csinált, akkor fokozatosan kezdjen bele. Első két nap sétáljon 5-5 percet. Majd a 3-4. napokon 6-ot. Kétnaponta emeljen egy percet. MIre egy órányit tesz ki a mozgás, már egészen másképp fogja érezni magát és ezzel a fokozatossággal kárt sem tehet magában.
  2., Az éjjeli nehézlégzés miatt keressen fel kardiológust és tüdőgyógyászt és kérje a kivizsgálását. Okozhatja szívbetegség, magas vérnyomás vagy tüdőbetegség is.

 8. Először járok ezen az oldalon. Nagyon hasznos a cikk, köszönöm szépen. Használok pulzoxi mérőt és az a tapasztalatom, hogy -ha,éjszaka, nehezebben kapok levegőt a szaturáció 90 alá esett, a pulzus 80 fölé emelkedik. Vizet iszom, mély levegővételekkel vissza tudok aludni. Már megérzem mikor csökken 91 alá. A szívem a torkomban dobog, elfáradok a semmittevésben is, majd fejfájás és bizonytalanság erősödik ha, járkálni vagy v.milyen fizikai tevékenységbe kezdek jobban leszek. Mit tanácsolna nekem, hogy ezt az állapotot megszüntethessem.? Ariróz

 9. A válasz benne van a cikkben. Ezért írtam. Kérem olvassa el. A 95 érték normál tartományban van. Akkor kell aggódni, ha egyre lejjebb megy. Naponta 3-4 ellenőrzés elég.

 10. Jo estet én kérdezni szeretném hogy édesanyám civódós 10 napja lázas és fájdalmak vannak köhög fullad! Ma vettünk neki ilyen mérőt 95 mutatott ez még nála jo érték?

 11. Ha mérés közben a készülék össze-vissza értéket mutat, akkor az elektronikai hulladékban a helye.
  Azonban a véroxigénszint nem állandó érték. Változik, így néhány perc különbséggel mérhet 93-at és után 97-et is. Ezen felül ülve, állva, fekve is más lehet az érték. A 93-97-es értékek egyébként a normál tartományban vannak, ezzel nincs mit tenni.

 12. Nekem is van, de nem olyan mint az orvosoknak, mert én vérnyomás mérővel vettem egy nem egézséghez tartozó oldalról
  hát nem tudom lehet-e neki hinni, Finger Pulze Oximeter Oxygen ez a neve,nem tudom de ez szerintem nem igazi , nem tudom
  Még annyit szeretnék kérdezni, hogy nekem pl ezen van mikor 93-t mikor 96 97-et ,, fáj igaz a hátam is de az inkább a gerincemtől fáj,legyen szives dr meg irni nekem , mit tetszik szólni hozzá!
  Köszönettel!

 13. Az alacsony diasztolés nyomás is okozhat a normál szint alsó régiójába tartozó szaturáció értéket. Alacsony áramlás – orvosi nyelven alacsony perfúzió- esetén az egyszerű, olcsó pulzoximéterek nem teljesen pontosak.
  A csökkent tüdőkapacitás egyértelműen összefügghet az alacsonyabb oxigénszinttel. Hiszen ha kevesebb levegő jut a tüdejébe, akkor kevesebb oxigént tud átadni a vérnek.

 14. Üdvözlöm, alkalom ez, hogy megköszönjem az írását, a videót. Akkor vettem is, mérünk is vele. 94-97 közötti értéket mutat, ezt annak tudom be, hogy a pulzusnyomásom az alacsony diasztolés érték (55-6o) miatt magas és a korábban mért tudőkapacitásom 70 %. Jól gondolom? Köszönöm: Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük