Könyökfájdalom gyakori okai - Dr. Zátrok Zsolt blog

Könyökfájdalom gyakori okai

A könyökfájdalom általában veszélytelen tünet, de mivel a könyököd sokféle mozdulatra, tevékenységre használod, így nagyon kellemetlen lehet. A könyök egy összetett ízület; lehetővé teszi az alkar behajlítását és nyújtását, illetve a kéz és alkar elforgatását. A legtöbb mozdulat ezeknek a kombinációja, ezért néha nehéz pontosan meghatározni, hogy melyik mozdulat hozza a fájdalmat.

A könyökfájdalom okai

Leggyakrabban a megerőltető, túlzott használat okozza. Számos sport és munka jár ismétlődő kéz-, csukló- vagy karmozgással. A könyökfájdalmat esetenként artritisz is okozhat, de a könyökízület sokkal kevésbé hajlamos kopásos károsodásra, mint más ízületek.

A könyökfájdalom egy tünet, melynek okai a következők lehetnek:

 • Kartörés
 • Bursitis (ízületi nyáktömlő gyulladás)
 • Könyökficam
 • Golf-könyök
 • Osteoarthritis
 • Rheumatoid arthritis (gyulladásos ízületi betegség)
 • Túlterheléses törés
 • Tendinitis (íngyulladás)
 • Teniszkönyök
 • Dobó-sérülések (dobó mozdulat közben szerzett sérülés)
 • Idegbecsípődés, leszorításra kerülő idegszál

Túlterhelés – a leggyakoribb ok

A könyökfájdalom bárkinél előfordulhat, aki gyakran ismétlődő mozdulatokat végez a karjával. Gyakori például az ácsok, asztalosok, szobafestők, hentesek között. Kiválthatják olyan “ártatlannak” tűnő dolgok is, mint például a tartós egérhasználat. Gyakran keletkezik a tavaszi kerti munkák nyomán, a hosszú téli „pihenés” után végzett hirtelen terhelés (ásás, gereblyézés, metszés) hatására. Hasonló a helyzet a rendszertelenül sportolóknál is, az első tavaszi teniszmeccs után jelenik meg a fájdalom.

A könyök külső és belső oldalán csontbütyök (epikondilusz) tapintható. Ezen tapadnak az alkarmozgató izmok inai. A külsőn a csuklót és az ujjakat mozgató alkarfeszítő izmok inai, a belsőn pedig a kézhajlítást végző izmok inai tapadnak.

Ha ezeket az izmokat erős igénybevételnek teszed ki, akkor azokon a pontokon, ahol az inak a csonttal találkoznak, kis szakadások keletkezhetnek, sőt akár megsérülhet a csonthártya is. Az inak tapadási pontjain a túlterhelés hatására gyulladás alakulhat ki. Ha a tapadás környékén csonthártyagyulladás lép fel, az izmok reflexesen megfeszülnek, nyomásra és mozgatásra könyökfájdalom jelentkezik a bötykök felett.

könyökfájdalom jellemző helye

Kialakul az epikondilitisz, könyök-bütyök gyulladás. Ismertebb megnevezés a tenisz- vagy golfkönyök. A teniszkönyök a külső dudornál keletkezett gyulladást, a golfkönyök pedig a belső csontdudor felettit jelenti. Különböző nevük ellenére hasonló krónikus fájdalommal járnak. Sportos nevük ellenére azonban korántsem csak sportolóknál jelentkeznek.

A könyökfájdalom jellemzői

Az epikondilitisz tünete az erős, mély, az alkar és csukló felé sugárzó fájdalom, mely akár felfelé, a vállízületre is terjedhet. A könyökfájdalom gyakran nyugalomban is zavaró, azonban az ízület mozgatása, a kisebb tárgyak megtartása, de még a kéz ökölbeszorítása is felerősíti. A csontbütykök környéke nyomásérzékennyé válik. A fájdalom fizikai erőkifejtésre fokozódik. A problémát mindig a túlterhelés okozza.

A könyökfájdalom otthoni kezelési lehetőségei

A kezelésekor az egyik legfontosabb lépés a tehermentesítés. Ha lehetséges, akkor hagyd abba kell a panaszokat okozó tevékenységet (legyen az sport vagy akár munka).

Sokféle fájdalomcsillapító, szteroid és nem szteroid tartalmú gyógyszer, krém és tapasz is rendelkezésre áll. Tudnod kell, hogy a fájdalomcsillapítóknak (általában) nincs gyógyító hatásuk, csak a tüneteket nyomják el, ezért érdemes olyan megoldást keresni, amely hat a gyulladásra is és gyógyítja azt.

A frissen keletkezett könyökfájdalom első néhány napján kezeld hűtéssel. Az ízület alakját felvevő hűtőgéles pántok a legmegfelelőbbek. Közönséges jég használata esetén egy törölközőt is tegyél a jég és bőr közé. A jég közvetlen érintkezése hosszabb távon fagyásos bőrsérüléshez vezethet. A hűtés fájdalomcsillapító hatása akkor legerősebb, ha 10-15 perc alatt a bőr hőmérséklete legalább 15°C fokkal csökken.

Ha a hűtés hatására nem szűnt meg a könyökfájdalom, akkor választhatsz további fizikoterápiás kezelések között. Ezek gyógyhatása lassan alakul ki -azaz 7-10 napi kezelés után várható. De a fájdalom csökkenése akár néhány kezelés után is bekövetkezik.

mélymeleg terápia

a legegyszerűbb és egyben olcsóbb módszer minden bizonnyal a mélymeleg terápia. Az infravörös sugarak felmelegítik a szöveteket, serkentik a keringést és ezzel a toxinok, metabolitok kiürítését – gyorsítja a gyógyulási folyamatot. Frissen megjelent teniszkönyök esetén ne alkalmazz meleget, ha viszont több hete szenvedsz, akkor a meleg már csökkentheti a fájdalmat!

lágylézer kezelés

A lézersugarat a legfájdalmasabb pontra irányítsd és addig tartsd ott, amíg 5 Joule energiát juttatsz a fájdalmas területre. A különböző teljesítményű lézereknél más és más kezelési időre van szükség – olvasd el a készülék tájákoztatóját! A lézersugár energiája a szövetek mélyére hatol, serkenti a gyógyulási folyamatokat. Hatékonyan csökkenti a fájdalmat és a gyulladást.

TENS kezelés

TENS készülékek elektromos impulzusai a fájdalom csillapítására szolgálnak. Könyökfájdalom esetén a csontbötyök fölé és alá 3-5 cm-rel ragassz 1-1 elektródát. Ha a készülékeden van moduláris TENS program, akkor ezt használd, ha nincs, akkor a hagyományos vagy endorfin programokat is választhatod. A TENS tüneti kezelés, azaz bár a fájdalmat csillapítja, de nincs hatással a gyógyulásra.

mikroáramú kezelés

A mikroáramú kezelést a TENS-hez hasonlóan kell végrehajtani, azzal a különbséggel, hogy a mikroáram (amellett, hogy erőteljesen csillapítja a fájdalmat) mellett beindítja a tested regenerációs folyamatait. Első lépésként helyreállítja a megbomlott sejtmembrán potenciált. Ennek hatására megindul az ATP (energiaforrás) és fehérje szintészi és ezzel a gyógyulási folyamatok “erőre kapnak”. A mikroáram jókora “lökéssel” beindítja a gyógyulásod.

mágnesterápia 

a nyugat-európai orvoslásban a fizikoterápia-rehabilitáció részét képezi az akut és krónikus mozgásszervi betegségekben. Biostimuláló hatású, azaz a mikroáramhoz és lágylézerhez hasonlóan (de más mechanizmussal) serkenti a gyógyító folyamatokat.

ultrahang kezelés

az ultrahangsugár megemeli a kezelt szövetek hőmérsékletét, gyorsítja a vérkeringést és ezzel a gyógyulási folyamatot. Az ultrahang kezeléshez mindig használj kontakt gélt. A kezelőfejet lassú, körkörös mozdulatokkal mozgasd a fájdalmas területen. Az ultrahang túladagolható, ezért olvasd el, hogyan kell alkalmazni.

blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (0)