A könyökfájdalom általában veszélytelen tünet, de mivel a könyököd sokféle mozdulatra, tevékenységre használod, így nagyon kellemetlen lehet. A könyök egy összetett ízület; lehetővé teszi az alkar behajlítását és nyújtását, illetve a kéz és alkar elforgatását. A legtöbb mozdulat ezeknek a kombinációja, ezért néha nehéz pontosan meghatározni, hogy melyik mozdulat hozza a fájdalmat.

A könyökfájdalom okai

Leggyakrabban a megerőltető, túlzott használat okozza. Számos sport és munka jár ismétlődő kéz-, csukló- vagy karmozgással. A könyökfájdalmat esetenként artritisz is okozhat, de a könyökízület sokkal kevésbé hajlamos kopásos károsodásra, mint más ízületek.

A könyökfájdalom egy tünet, melynek okai a következők lehetnek:

 • Kartörés
 • Bursitis (ízületi nyáktömlő gyulladás)
 • Könyökficam
 • Golf-könyök
 • Osteoarthritis
 • Rheumatoid arthritis (gyulladásos ízületi betegség)
 • Túlterheléses törés
 • Tendinitis (íngyulladás)
 • Teniszkönyök
 • Dobó-sérülések (dobó mozdulat közben szerzett sérülés)
 • Idegbecsípődés, leszorításra kerülő idegszál

Túlterhelés – a leggyakoribb ok

A könyökfájdalom bárkinél előfordulhat, aki gyakran ismétlődő mozdulatokat végez a karjával. Gyakori például az ácsok, asztalosok, szobafestők, hentesek között. Kiválthatják olyan “ártatlannak” tűnő dolgok is, mint például a tartós egérhasználat. Gyakran keletkezik a tavaszi kerti munkák nyomán, a hosszú téli „pihenés” után végzett hirtelen terhelés (ásás, gereblyézés, metszés) hatására. Hasonló a helyzet a rendszertelenül sportolóknál is, az első tavaszi teniszmeccs után jelenik meg a fájdalom.

A könyök külső és belső oldalán csontbütyök (epikondilusz) tapintható. Ezen tapadnak az alkarmozgató izmok inai. A külsőn a csuklót és az ujjakat mozgató alkarfeszítő izmok inai, a belsőn pedig a kézhajlítást végző izmok inai tapadnak.

Ha ezeket az izmokat erős igénybevételnek teszed ki, akkor azokon a pontokon, ahol az inak a csonttal találkoznak, kis szakadások keletkezhetnek, sőt akár megsérülhet a csonthártya is. Az inak tapadási pontjain a túlterhelés hatására gyulladás alakulhat ki. Ha a tapadás környékén csonthártyagyulladás lép fel, az izmok reflexesen megfeszülnek, nyomásra és mozgatásra könyökfájdalom jelentkezik a bötykök felett.

könyökfájdalom jellemző helye

Kialakul az epikondilitisz, könyök-bütyök gyulladás. Ismertebb megnevezés a tenisz- vagy golfkönyök. A teniszkönyök a külső dudornál keletkezett gyulladást, a golfkönyök pedig a belső csontdudor felettit jelenti. Különböző nevük ellenére hasonló krónikus fájdalommal járnak. Sportos nevük ellenére azonban korántsem csak sportolóknál jelentkeznek.

A könyökfájdalom jellemzői

Az epikondilitisz tünete az erős, mély, az alkar és csukló felé sugárzó fájdalom, mely akár felfelé, a vállízületre is terjedhet. A könyökfájdalom gyakran nyugalomban is zavaró, azonban az ízület mozgatása, a kisebb tárgyak megtartása, de még a kéz ökölbeszorítása is felerősíti. A csontbütykök környéke nyomásérzékennyé válik. A fájdalom fizikai erőkifejtésre fokozódik. A problémát mindig a túlterhelés okozza.

A könyökfájdalom otthoni kezelési lehetőségei

A kezelésekor az egyik legfontosabb lépés a tehermentesítés. Ha lehetséges, akkor hagyd abba kell a panaszokat okozó tevékenységet (legyen az sport vagy akár munka).

Sokféle fájdalomcsillapító, szteroid és nem szteroid tartalmú gyógyszer, krém és tapasz is rendelkezésre áll. Tudnod kell, hogy a fájdalomcsillapítóknak (általában) nincs gyógyító hatásuk, csak a tüneteket nyomják el, ezért érdemes olyan megoldást keresni, amely hat a gyulladásra is és gyógyítja azt.

A frissen keletkezett könyökfájdalom első néhány napján kezeld hűtéssel. Az ízület alakját felvevő hűtőgéles pántok a legmegfelelőbbek. Közönséges jég használata esetén egy törölközőt is tegyél a jég és bőr közé. A jég közvetlen érintkezése hosszabb távon fagyásos bőrsérüléshez vezethet. A hűtés fájdalomcsillapító hatása akkor legerősebb, ha 10-15 perc alatt a bőr hőmérséklete legalább 15°C fokkal csökken.

Ha a hűtés hatására nem szűnt meg a könyökfájdalom, akkor választhatsz további fizikoterápiás kezelések között. Ezek gyógyhatása lassan alakul ki -azaz 7-10 napi kezelés után várható. De a fájdalom csökkenése akár néhány kezelés után is bekövetkezik.

Mélymeleg terápia

a legegyszerűbb és egyben olcsóbb módszer minden bizonnyal a mélymeleg terápia. Az infravörös sugarak felmelegítik a szöveteket, serkentik a keringést és ezzel a toxinok, metabolitok kiürítését – gyorsítja a gyógyulási folyamatot. Frissen megjelent teniszkönyök esetén ne alkalmazz meleget, ha viszont több hete szenvedsz, akkor a meleg már csökkentheti a fájdalmat!

Lágylézer kezelés

A lézersugarat a legfájdalmasabb pontra irányítsd és addig tartsd ott, amíg 5 Joule energiát juttatsz a fájdalmas területre. A különböző teljesítményű lézereknél más és más kezelési időre van szükség – olvasd el a készülék tájákoztatóját! A lézersugár energiája a szövetek mélyére hatol, serkenti a gyógyulási folyamatokat. Hatékonyan csökkenti a fájdalmat és a gyulladást.

TENS kezelés

TENS készülékek elektromos impulzusai a fájdalom csillapítására szolgálnak. Könyökfájdalom esetén a csontbütyök fölé és alá 3-5 cm-rel ragassz 1-1 elektródát. Ha a készülékeden van moduláris TENS program, akkor ezt használd, ha nincs, akkor a hagyományos vagy endorfin programokat is választhatod. A TENS tüneti kezelés, azaz bár a fájdalmat csillapítja, de nincs hatással a gyógyulásra.

Mikroáramú kezelés

A mikroáramú kezelést a TENS-hez hasonlóan kell végrehajtani, azzal a különbséggel, hogy a mikroáram (amellett, hogy erőteljesen csillapítja a fájdalmat) mellett beindítja a tested regenerációs folyamatait. Első lépésként helyreállítja a megbomlott sejtmembrán potenciált. Ennek hatására megindul az ATP (energiaforrás) és fehérje szintézis és ezzel a gyógyulási folyamatok „erőre kapnak”. A mikroáram jókora „lökéssel” beindítja a gyógyulásod.

Mágnesterápia

a nyugat-európai orvoslásban a fizikoterápia-rehabilitáció részét képezi az akut és krónikus mozgásszervi betegségekben. Biostimuláló hatású, azaz a mikroáramhoz és lágylézerhez hasonlóan (de más mechanizmussal) serkenti a gyógyító folyamatokat.

Ultrahang kezelés

az ultrahangsugár megemeli a kezelt szövetek hőmérsékletét, gyorsítja a vérkeringést és ezzel a gyógyulási folyamatot. Az ultrahang kezeléshez mindig használj kontakt gélt. A kezelőfejet lassú, körkörös mozdulatokkal mozgasd a fájdalmas területen. Az ultrahang helyes adagolásáról ebben a cikkemben  olvashatsz.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

12 Comments

 1. A válaszhoz látnoknak kellene lennem. De nem vagyok. Ismeretlen eredetű fájdalom jelentkezésekor az első teendő orvoshoz menni és kérni a kivizsgálását.
  Ha tudjuk, mi a fájdalom oka, akkor lehet kezelést választani.

 2. Most keltem egy elég durva könyökfájdalomra. Éjszaka. Maga a mozgás nem fáj, inkább a végpontokon, és az indításakor. Égő fajdalom. Valamint nyomásérzékeny a könyökcsúcs. Bursitis lehet? Ki lehet „pihenni”? Mit javasol hány nap fájdalom után kell orvos?
  Üdv BD

 3. Kérje a kivizsgálás folytatását plexus brachiális (karfonat) szindróma irányában. Ez a karhoz futó vastag idegköteg gyulladása. Ez okozhatja a panaszait. Neurológushoz forduljon.
  Ja… és használja a kihangosítót telefonáláskor! Azért fokozódik a panasz, mert a behajlított karral „megtöri”, elszorítja a kart ellátó idegeket, ereket, ami rontja a vérellátást és panaszokat okoz.

 4. Nagyon hálás lennék,ha pár sorban adna nekem tanácsot. Már hónapok óta fáj a bal karom. Eleinte a könyökömtől a kézfejemig. Kaptam kezeléseket gyógyszereket. Előfordul, h reggel a jobb kezemben az ujjaim is zsibbadnak, és már a jobb vállamtól érzem a fájdalmat.Telefonom használata közben fokozódik a fájdalom könyöknél vállnál, és az ujjaimban. Válaszát előre is:, nagyon szépen köszönöm! Tisztelettel! Csilla.

 5. A karfájdalomnak több oka is lehet. Távolról nem lehet megmondani, hogy éppen mi az. Ezt csak vizsgálattal lehet eldönteni. Menjen el orvoshoz és kérje kivizsgálását. Ha kiderült, hogy milyen betegség okozza, akkor arra meg tudom mondani, hogy melyik lehet a legjobb kezelőeszköz.

 6. Jo napot, nekem honapok ota fáj a könyököm hogy alig tudom hajlitani a kezem, pedig nem eröltettem meg és meg sem üttem. Ugy ébredtem reggel eggyik naprol a másikra hogy fáj, elöre azt gondoltam hogy rossz pozicioban aludtam és azért van elzsibbadva és majd elmulik de sajnos nem. Köszönöm elöre is válaszát.

 7. Ez egy érdekes jelenség! Lehet, hogy a mankózás és az állandó kényszertartás/testhelyzet okozza! Vagy a mankó vagy a könyöklő pozíció miatt az adott oldalon elnyomja/megtörik egy ér, ami a kar érző-mozgató idegeit ellátja és az oxigénhiány következtében az idegszál megsérült. Az idegsejtek nagyon sérülékenyek, azaz már néhány perces vérkeringési zavart is nagy problémát okozhat.
  Ez egy elméleti lehetőség, bizonyítani nem könnyű. Neurológiai vizsgálat, ideg vezetési sebesség vizsgálat és érsebészeti vizsgálat tudna talán választ adni. Ha igazam van, akkor a panaszok megszűnéséhez akár 1-2 évre is szükség lehet, de az is előfordulhat, hogy maradandó.
  Ami fontos: a mankót máshova támassza, de mindenképpen párnázza ki alaposabban. A könyöklő pozíció piztosan nem jó, mert az ér megtörik (mint amikor a kerti locsolótömlő megtörik) és így nem áramlik benne a vér. Keressen más testhelyzetet, ahol a karja egyenes, ami biztosítja a jó vérkeringést.

 8. Gerincsérv okozta fájdalom miatt hónaljmankóra kényszerültem, most már 3. hete. A mankó mellett szinte csak hason feküdni tudok, aki sok könyököléssel jár.
  Nem tudom, melyikhez köthető, de a jobb kézfejem elkezdett gyengülni. Jelenleg ott tart a dolog, hogy teljesen ökölbe szorítani nem tudom, a nagyujjam elég kevés mozgásra képes és a kezfejemet és egyik ujjamat sem tudom megemelni, ha mondjuk tenyérrel lefelé le van fektetve.
  Érzem és látható is, ahogy a kezfejemen és az alkaromban a könyökömig megmozdul az ín, de emelésre nem képes, mintha ki lenne kapcsolva az izom.
  Emellett érzésvesztés is van a kézfejen, állaton, felkar egy részén.
  A msnkót nem tudom elhagyni, de emiatt minimális távot közlekedek. Pihentetésre sem javul.

 9. A Teniszkönyök és a golfkönyök tulajdonképpen ugyanaz a betegség csak az egyik a könyök külső, a másik a könyök belső oldalán tapadó inak gyulladását jelenti. A kezelésük ugyanaz. Ebben a cikkben írtam róla. A MENS, a lágylézer megfelelő rá. Az izomsorvadás egy másik probléma, amit izomstimulátorral lehet kezelni.

 10. Engem teniszkönyökre műtöttek, de golf könyököm is van abban szeretném a segítségét kérni hogy ajánljon nekem egy készüléket fájdalom csillapításra illetve az izmok erősítésére is .A cikkeit olvasva úgy gondolom valamilyen MENS TERÁPIÁS készülék lenne jó, de nem vagyok benne biztos.A gyógytornászom szerint izomsorvadás is van már és elég kiterjedt az izmok problámája vállakat is érinti.

 11. Lehet. De az is, hogy nem. Ezt nem lehet távolról megmondani. Forduljon orvosához és kérje a kivizsgálását.

 12. Nekem is fáj a könyököm 3 éve csüklótörésem volt bent a lemez azt szeretnem kérdezni összefügés lehet azért fáj?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük