Rendszeresen megjelenő, tartós fájdalmak esetén a fájdalomcsillapító gyógyszerek kedvezőtlen mellékhatásai gyorsan megjelennek. Mozgásszervi eredetű fájdalmak esetén válassz olyan módszert, mely gyógyszer és ezzel mellékhatásmentes. Ilyen a TENS kezelés, melyet TENS készülék segítségével végezhetsz. Kifejezetten otthoni alkalmazásra találták ki ezt a módszert, így egyszerűen használhatod. A készülék bőrre ragasztott öntapadó elektródákon (vagy ahogy sokan nevezik őket: TENS tappancsokon) keresztül kapcsolatba lép a beteg terület érző idegeivel. A kezelés hatására a fájdalomtovábbító idegpályák „kapui” bezáródnak és a fájdalominger nem jut el az agyba, illetve fokozódik a szervezet saját fájdalomcsillapító anyagainak (az endorfinoknak) a termelése. Ahhoz,  hogy a kezelés megfelelő hatású legyen az elektródákat megfelelően kell a bőrre ragasztanod. 

A készülékhez adott használati útmutatók általában bemutatnak néhány ábrát a javasolt elektróda elhelyezési pontokkal. Ezek a leggyakoribb panaszokra vonatkoznak. Elbizonytalanodhatsz, hova és hogyan tedd az elektródákat, ha a panaszod nincs benne a felsorolásban.

A TENS elektróda felhelyezés jelentős szerepet játszik a fájdalomcsillapító hatás elérésében. Csak a megfelelő elektródapozíciók esetén alakul ki a kívánt hatás. Érdemes megismerned az alapszabályokat.

A TENS elektróda felhelyezése

A legoptimálisabb fájdalomcsillapító hatás érdekében a TENS elektródák felhelyezése során tartsd be a következő irányelveket és így bármely testtájon megjelenő panaszt kezelni tudsz!

Határozd meg a fájdalom pontos helyét

Jelöld meg hol a legerősebb és mettől-meddig tart a fájdalom. Ezt a területet kell „közrefogni” az elektródákkal. (az elektródát tehát nem a legfájdalmasabb pont közepáre kell ragasztani!).

A TENS kezeléseknél az impulzusokat „át kell vezetni” a fájdalmas területen. Ehhez egy-egy elektródát kell a fájdalmas terület egyik és másik oldalán felhelyezni és összekötni a kábel két végével. Közöttük fog „áramlani” az elektromos impulzus.  Ha a fájdalom nagyobb kiterjedésű, akkor második elektródapárt is bevethetsz.

Az elektródapárok elhelyezésével „irányíthatod” az impulzusokat, hiszen az áram a két elektróda között áramlik. Ebből következik, hogy mindig elektródapárokat kell felragasztanod, egyetlen elektróda magában nem nem működik.

Nézd meg videóm a TENS elektróda felhelyezése szabályairól

Készülék csatornaszám fontossága

Az, hogy hány elektródapárt ragaszthatsz fel, a készüléked csatornaszámától függ. Van egycsatornás, amihez csak 2 elektróda tartozik, a kétcsatornáshoz 4, míg a négycsatornás készülékhez 8 elektródát kell használnod, párokba rendezve.

Általában igaz, hogy egycsatornás készülékkel kb tenyérnyi fájdalom kezelhető egyszerre, kétcsatornással kb. kéttenyérnyi. Egy négycsatornás készülék alkalmas akár az egész hát egyidejű kezelésére.

Ebből következik, hogy ha az egész hátad fáj, akkor az egycsatornás készülékkel is kezelheted, de az elektródákat többször át kell helyezned, azaz 4-5x több idő kell a hatékony kezeléshez! Kétcsatornás készülékkel már 2-3 kezeléssel is megúszhatod. A négycsatornás készülékek pedig alkalmasak akár a nyaktól a derékig terjedő fájdalom egyidejű csillapítására is.

Általános felhelyezési javaslatok

A TENS elektródák soha ne érintkezzenek, ne kerüljenek egymásra. Legalább ujjnyi távolság legyen közöttük.

Minél távolabb teszed egymástól az összetartozó elektródákat, annál enyhébb a hatás. Ha az elektródatávolságot növeled, az áram intenzitást is emelned kell.

A két elektróda optimális távolsága 8-15 cm között van. Minél közelebb vannak egymáshoz az elektródák, annál erősebb a kezelést jelző „bizsergő” érzés. Ez persze függ az áramerősségtől is.

Az elektródát ne tedd közvetlenül az ízületi hajlatba, mert a kezelés közbeni mozdulatok miatt leválhat a bőrről. Azt ízület felett-alatt néhány cm-rel már jó helyen lesz.

Többféle felhelyezést is nyugodtan kipróbálhatsz. Azt alkalmazd, amit leghatásosabbnak tapasztalsz.

Elektróda felhelyezési ábrák TENS kezeléshez

TENS elektróda felhelyezés nyak fájdalom eseténnyak- és fejfájás
TENS elektróda felhelyezés váll fájdalom eseténvállfájdalom
TENS elektróda felhelyezés könyökfájdalom eseténkönyökfájdalom
TENS elektróda felhelyezés térd fájdalom eseténtérdfájdalom
TENS elektróda felhelyezés térd fájdalom eseténtérdfájdalom
TENS elektróda felhelyezés térd fájdalom eseténtérdfájdalom
TENS elektróda felhelyezés kétoldali derékfájdalom eseténderékfájdalom
TENS elektróda felhelyezés egyoldali derékfájdalom eseténlumbágó / gerincsérv
TENS elektróda felhelyezés isiász fájdalom eseténisiász

Betegségspecifikus javaslatok

Ebből az írásomból tájékozódhatsz arról, mely panaszokra alkalmazható a TENS.

Az isiász esetén a fájdalom hosszanti irányú és jelentős területet elfoglal. A fájdalom oka a gerinc alsó szakaszán van és onnan sugárzik a térd-ig vagy akár a lábszárig. Ilyenkor nem a lábszáron kell kezelni, hanem elsősorban az ágyéki gerinc magasságában. Az egyik elektródát a fájdalom tetején (ágyéki gerinc mellé), a másikat pedig a fájdalom alján (pl. a combon) ragaszd fel.

Kisebb területet érintő panasz (pl. térdfájdalom) esetén az elektródákat négyzetesen ragaszd fel a fájdalom mindkét oldalán. Kösd össze az azonos oldali elektródákat a kábellel! Összekötheted keresztezve is! Próbáld ki, melyik a számodra hatékonyabb

Ízületen áthaladó fájdalom esetén az elektródákat az ízület felett és alatt ragaszd fel és hosszanti irányban kösd össze.

Fájdalomcsillapító TENS programok

A különböző TENS készülékekben számos, egymástól eltérő fájdalomcsökkentő programot találhatsz. A hagyományos (szabályos, magas frekvenciás), az endorfin (szabályos, alacsony frekvenciás), a burst, a modulált vagy a szekvenciális TENS programok esetén a fájdalommentesség kialakulásához szükséges idő (kezelési idő), továbbá a fájdalommentesség fennmaradási ideje is eltérő!

Nem mindegy, hogy mikor melyik programot  alkalmazod! A különféle TENS programokból ebben az írásomban tájékozódhatsz.

Készítettem egy tájékoztatót a fájdalomcsillapítás gyógyszermentes módszereiről (pl. TENS / MENS). Ha szeretnéd megkapni, iratkozz fel!

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

8 Comments

 1. Dg:arcideg gyulladás.Szeretném megkérdezni milyen készülék használható a gyulladás megszüntetésére.
  Köszönöm.Éva

 2. Ott kell megkérdeznie, ahol vásárolta. „Electronic pulse massager” nem orvosi készülék. A neve alapján inkább valami tvshopos vagy ebay-es gagyinak hangzik.

 3. Azt szeretném kérdezni, hogy naponta hányszor lehet használni a az Electronic Pulse Massengert!

 4. Nem javaslom, mert a kábel megváltozott ellenálláse miatt a mikroáramú kezelés eredménye, hatása egészen biztosan módosul.
  Az izomstimulációhoz vagy TENS kezeléshez nyugodtan használható az Y, mert ezek a kezelések ezer erősebb árammal történnek és nem okoz lényegi módosulást.

 5. A mens kezelésnél a  szürke kábelt meg lehet osztani Y-kábellel?

 6. Sajnos nem vagyok látnok, hogy adatok nélkül meg tudjak ítélni távoli dolgokat. Szükség lenne néhány adatra, hogy értelmezni tudjam.
  Milyen műtét volt? Mikor volt a műtét?
  A bénulás teljes vagy részleges?
  Ha részleges, melyik izmokat érinti elsősorban?
  Milyen készüléket vásárolt?
  Mennyi idővel a bénulás után kezdte a stimulációt?
  Milyen impulzussal kezeltek eddig? (Négyszög? Háromszög? Trapéz?)
  Mivel kezelési beállításokkal kezeltek eddig? (frekvencia, impulzusidő, intenzitás?).
  Milyen elektródapozíciókkal?
  Hányszor naponta?
  Egy kezelés tartam?
  Mennyi ideje kezelik?
  Ezek ismeretében már valami kis képet kaphatnék arról, hogy mi jöhet szóba.

 7. Szép napot.

  Vásároltam négy csatornás stimulátort. Műtét után a jobb törzs és lábam lebénult.
  Egy ideig eredményesen kezeltük, de sajnos már nem javul az állapotom. az elektródák felhelyezését illetően tanácstalanok vagyunk, a gyógytornászokkal egyetemben. A kérésünk az, hogy szíveskedjenek tanácsot adni abban, hogy az izom-ideg kapcsolat javításához,a fent említett esetben hogyan kell elhelyezni az elektródákat és milyen beállításokkal?
  A választ előre is hálásan köszönjük.
  Tisztelettel Miklós.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük